O.K. Oriëntatie Kunstklas

Drie jaar geleden hebben Rosanne Versteeg en Jasmijn Kamsma  een Oriëntatie Kunstklas (O.K.) opgestart, voor de leerlingen die zijn of haar interesse voor beeldende kunst willen onderzoeken en verdiepen. Dit kunsttraject wordt gegeven op het Montessori Lyceum Amsterdam (2015 – heden). Het kunsttraject bestaat uit 20 workshops met ongeveer 15 leerlingen.


De Oriëntatie Kunstklas biedt veelzijdige kunstdisciplines aan, zoals bijvoorbeeld performance-, installatie- en conceptuele kunst.
 
Tijdens de Oriëntatie Kunstklas worden de leerlingen uitgedaagd om een inhoudelijke betekenis te geven aan wat zij creëren, dit komt voort uit de presentaties die zij geven en reflectiemomenten. Uit ervaring is gebleken dat de stap van de middelbare school naar een kunstacademie groot. De Oriëntatie Kunstklas biedt begeleiding op academisch niveau, zodat deze overgang natuurlijker verloopt. In de Oriëntatie Kunstklas bepalen de leerlingen hun eigen leerdoel. Deze leerdoelen worden gerealiseerd door middel van uitdagende beeldende opdrachten, groepsgesprekken en persoonlijke gesprekken. Bij het maken van beeldend werk worden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over de volgende vraagstukken:

  • Hoe presenteer je je eigen beeldend werk?
  • Wat houdt een academische opdracht in?
  • Hoe ga je om met veel vrijheid in een opdracht?
  • Waarom is het proces belangrijk?

Al deze vraagstukken houden de Altermoderne Kunsteducatie visie aan, wat inhoudt dat er leerlinggestuurd gewerkt wordt. De leefwereld van de leerlingen is daarbij erg belangrijk en dat zij in aanraking komen met de hedendaagse kunstpraktijk.
Rosanne Versteeg & Jasmijn Kamsma — 2018